Scoala de vara: o po-vara?

Scoala de vara: o po-vara?

Clarity-3.26.13

Este Scoala de vara o povara pentru copii?

Ne intrebam acest lucru cu gandul la vacantele de vara de altadata, cele in care hoinaream lipsiti de griji si de emotii, cele in care scapam de trezitul de dimineata si de culcatul devreme, cand nu aveam teme si cand nu mai erau in jur profesorii care sa ne zica ce sa facem si ce sa nu facem.

Ne gandim ca noi ne-am bucurat cu adevarat de vacante, de acele vacante care erau cu adevarat “MARI” si ca, astazi, copiii sunt privati de o experienta minunata.

Ne intrebam insa: mai sunt posibile vacantele de altadata? Ar mai fi posibile fara riscuri, uneori chiar grave, pentru educatia copiilor nostri?

Ne gandim, in special, la abandonarea copiilor “in grija” televizorului, a jocurilor pe calculator si a telefoanelor mobile. Conform unui studiu publicat de Bitdefender, copiii petrec zilnic intre 5 si 7 ore in fata calculatorului sau al telefonului mobil. Ceea ce, din pacate, este foarte mult!

(Sursa: https://www.bitdefender.ro/news/copiii-care-au-telefon-si-calculator-petrec-pana-la-cinci-ore-pe-zi-pe-dispozitivele-lor-3270.html)

Jocurile pe calculator si navigarea pe internet elimina joaca de altadata si tot ceea ce inseamna ea: interactiunea directa cu alti copii si exersarea imaginatiei si a celorlalte aptitudini ce se dezvolta la varsta copilariei.

Acesta este riscul pe care dorim sa-l evitam la Optimus, fara sa uitam insa ca este vacanta si ca nevoia de joaca este reala la copii :).

Ce facem in acest sens?

- imbinam invatarea cu joaca, timpul petrecut afara, in mici iesiri si excursii, cu timpul petrecut in sali, la ateliere cu teme atractive pentru cei mici. Transformam joaca intr-un mod de invatare, relaxant si stimulativ. Din punct de vedere intelectual, copiii exerseaza gandirea strategica prin competitie atunci cand se joaca si prin imaginatie atunci cand interpreteaza diferite personaje. Alergatul, saritul si lovirea mingii alaturi de un partener dezvolta abitati de comunicare, impartasire si grija fata de alti copii intr-un mod foarte natural.

- nu ne plictisim: pentru a evita plictiseala ivita din cauza lipsei unui minim de responsabilitati, intervenim cu informatii despre ecologizare, sanatate, lumea televiziunii si sport. Ne asociem in echipe in cadrul carora fiecare copil are o sarcina si ajuta la atingerea unui obiectiv.

- socializam: copiii nu sunt lasati singuri sau “in grija” telefoanelor, ci ei isi petrec timpul alaturi de alti copii.

In acest context, copiii fac chiar si temele de vacanta. Ei sunt mult mai motivati sa lucreze atunci cand sunt inconjurati de alti copiii care, la randul lor, lucreaza.

- ne gandim la siguranta si incredere. Copiii sunt mereu impreuna cu un adult, un instructor specializat si cu experienta, care va indruma toate activitatile lor.

Viziunea noastra despre Scoala de vara este cea de mai jos:

Vacanta de vara nu este o povara, ci din contra, ea te creste mare :)